LECȚIA 6.
Igiena organelor de simț
Când vine vorba de igiena copilaşului, trebuie să avem grijă în mod special de igiena urechilor, igiena nasului, igiena ochilor şi igiena guriţei. Veţi primi foarte multe sfaturi din partea familiei sau chiar a medicilor. Important este ca voi ca familie să filtrați aceste informații.
Când vine vorba de igiena urechilor, spunem un NU hotărât beţisoarelor de urechi copilaşului, indiferent de vârstă sau adultului. Beţisoarele pot fi folosite pentru a şterge pavilionul urechilor, în nici un caz în interiorul lor. Urechile trebuiesc spălate zilnic, ca orice alt organ al corpului nostru, aşa că nu evitaţi contactul cu apa, de teama unei presupuse otite!
Şansele să apară otita cresc atunci când urechile copilului nu sunt spălate, pentru că în timp se formează dopul de ceară. După baiţă, e important să ştergeţi corect urechile copilului răsucind capătul unei bucăţi de tifon sau capătul unui prosopel cu care veţi şterge doar pavilionul extern al urechii.
Cînd vine vorba de igiena ochilor la bebeluş, apar din nou controversele. Datorită faptul că bebeluşii nu au lacrimi în primele luni de viaţă, poate chiar până la vârsta de un an, canalul nazo-lacrimal fiind închis, ochişorii lor vor fi şterşi din interior spre exterior. Cu apariția lacrimilor procesul va fi invers, dinspre exterior spre interior.
Este posibil să facă conjunctivită la început, datorită lipsei lacrimilor care au ca şi scop spălarea ochilor. Şi atunci intervenim noi, cu o igienă riguroasă zilnică asta însemnănd că le vom spălă ochişorii zilnic sau ori de cate ori e nevoie.
Şi ajungem la năsuc… Nu folosiţi folositi pompele care se ataşează la aspiratorul casnic sau cele electrice. Ne ocupăm în mod special de igiena nasului, când năsucul este înfundat şi atunci vom folosi ser fiziologic şi o pompă manuală. Dacă folosim în mod repetat pompele electrice sau cele care se ataşează aspiratorului cu intenţia de a aspira toate mucozităţile şi de a curăţa năsucul, vom descoperi că nu facem altceva decăt să înmulţim secrețiile nazale – acesta fiind modul de protecție a nasului de factorii externi nocivi (praf, microbi, etc.)
Igiena orală se face încă din prima zi de viaţă. În cazul bebeluşilor, avem nevoie de un degetar siliconat sau cu o bucaţică de tifon rulat pe deget şi înmuiat în apă cu care vom curăţa guriţa în interior peste tot: pe limbuţă, deasupra, dedesupt, pe gingii, pe interiorul obrajilor, astfel încât interiorul guriţei să rămână curat, rozaliu. În cazul în care după acest periaj rămân pete albe, e vorba despre candidoza orală care apare la bebeluşi și care trebuie tratată!
Lucrurile sunt simple: nu neglijaţi să ştergeţi urechiuşele şi ochişorii copilaşului, să interveniţi cu ser fiziologic şi o pompă manuală atunci când năsucul e infundat, iar guriţa trebuie spălată în fiecare zi.