LECȚIA 9.
Trucuri în calmarea colicilor sugarului

Cum puteţi face faţă plânsului bebeluşului, în special în toiul nopţii, cauzat de colicile abdominale şi ce trucuri puteți folosi pentru a-l ajuta pe bebeluș să depăşească mai uşor aceste momente?

Câteva trucuri sunt considerate mai puțin convenționale, datorită faptului că puţine ţări recunosc colicile abdominale drept o problemă medicală, punând discomfortul/plânsul bebeluşului pe seama inadaptării la viaţa extrauterină sau a familei din care face parte.

Masajul în sensul acelor de ceasornic la nivelul burticii, compresele calde pe burtică: săculeţii cu sâmburi de cireşe (se încălzesc în cuptorul cu microunde, menţin temperatura constantă de 37 de grade), diferite jucării care conţin o ploscă unde se depozitează apă caldă sau cea mai plăcută metodă, contactul piele-la piele sunt trucuri foarte eficiente în a liniști colicile abdominale.

Dintre toate aceste trucuri, bebeluşul va prefera contactul piele-la-piele deoarece aude bătăile inimii adultului, zgomot recunoscut din perioada intrauterină care îl linişteşte. În plus, contactul fizic îi oferă copilului posibilitatea de a primi temperatura corpului adultului. Orice asemănare cu viața intrauterină îl poate liniști, de la auzul bătăilor inimii, la zgomotul produs de uscatorul de păr, poziția ghemuită în sisteme de purtat copiii și mersul cu mașina (vibrațiile).

Sunt teorii care susţin ca bebeluşul nu se naște cu sentimente ci le “copiază” pe cele ale părinților săi. Altfel spus, părintele transmite atât stările negative: frustrare, nervozitate, tristeţe cât şi cele pozitive: fericire, relaxare, împlinire.

Cel mai concret exemplu este următoarea situaţie: tatăl se întoarce seara de la servici, setat pe problemele lui. Ajunge acasă… mama agitată, obosită, frustrată că nu îşi poate linişti copilaşul şi că sunt atâtea lucruri de facut în casă! Tatăl ia bebeluşul în braţe, iar acesta se linişteşte instantaneu. Avantajul tăticului este acela că barbatul este o fire rațională, echilibrată, setată pe logică, în timp ce femeia se lasă pradă emoţiilor, uneori acestea copleşind-o.

Evident că pe lângă toate aceste trucuri mai avem si ceaiuri împotriva colicilor și medicamente, insă recomandarea noastră este să nu recurgeți la ele decât la recomandarea medicului curant.

În speranţa că trucurile vă vor fi de folos, vă doresc multă empatie şi răbdare în creșterea copilului vostru!

 

Felicitări! Ați parcurs toate videoclipurile noastre si sunteți pregătiți pentru a obține atestatul de puericultură și de a beneficia de 10 zile lucrătoare suplimentare de concediu.
× Vă putem ajuta?